Zonder woorden

1.45-blauwe-wolken

‘Kan ik u helpen?’ vroeg ze. De oude man schuifelde wat bedremmeld naar voren. Even schrok ze van de intense droefheid in het doorploegde gelaat. Ze herinnerde zich hem nog wel. Nog geen week geleden had hij eerst met zorg het gouden bedelarmbandje uitgezocht en daarna  zorgvuldig bedeltje voor bedeltje erbij gezocht. ‘Het mocht wat kosten voor de kleine meid’, had hij trots gezegd.
Bijna schuchter grabbelde de man in zijn jaszak en haalde het blauw fluwelen doosje tevoorschijn. Bij het openen beefden zijn handen. Hij zette het geopende doosje voor haar op de toonbank neer. Even gleed zijn betraande blik vertederd over het kostbare kleinood, dan keek hij naar haar op. Ze voelde zijn innerlijke strijd. Een koude rilling bekroop haar. In zijn diep bedroefde ogen las ze zijn verhaal ook zonder woorden.
‘U komt het terugbrengen, hè,’ zei ze bijna fluisterend.
De man haalde zijn neus op, veegde met de rug van zijn hand de tranen van zijn wang, zuchtte toen diep en gaf haar een berustend knikje. ‘Ze heeft het nooit mogen dragen,’ zei hij zacht. ‘Vandaag zou ze jarig zijn ziet u… Gister op haar fietsje… Die vrachtwagen…’
Diep getroffen nam ze zijn hand in de hare en voelde de pijn. Toen ze na een tijdje zijn hand losliet, zich omdraaide, naar de kassa liep om hem het geld terug te geven en weer terugliep, was hij opeens verdwenen. Ze haastte zich naar de deur. ‘Uw geld. U krijgt uw geld nog terug!’ riep ze terwijl ze hem achterna rende. Ze greep hem bij zijn arm.
De gebroken man hief zijn gebogen hoofd en keek haar wazig aan, alsof hij haar niet kende.
‘Uw geld.’
Met een mismoedig wegwerpgebaar liet hij haar verbijsterd achter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s