Pensioen ho maar

 

De pensioenexperts weten het allemaal zo goed. In praatprogramma’s worden heftige discussies gevoerd over de houdbaarheid van ons pensioenstelsel. Uitgangspunt is de steeds lagere rente, de vergrijzing, het flexwerken en jobhoppen. In Buitenhof wist een jong geëxalteerd hitje van amper 25 te vertellen dat een steeds grotere groep jongeren helemaal geen pensioen opbouwt omdat ze te een te korte periode bij een werkgever werken om überhaupt in een pensioenfonds of pensioenverzekering te worden opgenomen. Als dat zo is, waar maken die zogenaamde pensioenexperts zich dan druk over. Dan hoeft een pensioenfonds hen toch ook niet uit te betalen, en is het toch ook niet erg als dan de pot leeg is!

Onzin natuurlijk, zo mag je niet denken. Wat ik maar wil aantonen is dat ze zichzelf tegenspreken. Bovendien beoordelen ze een periode van pakweg 40 jaar op basis van de huidige waan van de dag. Wie zegt dat de rente altijd zo laag blijft? Het is niet ons pensioenstelsel dat ineens slecht geworden is, maar de arbeidsmarkt. En het is maar zeer de vraag of ons pensioenstelsel dat tot de top 3 van de beste pensioenstelsels ter wereld behoort, aangepakt moet worden. Waar de Jetta Klijnsma’s  en de Lodewijks Aschers  van deze wereld veel eerder aan zouden moeten werken is het socialiseren van de arbeidsmarkt

Wat bedoel ik daarmee. Om te beginnen moet er een pensioenplicht voor elk bedrijf komen. Mocht een bedrijf niet over een eigen pensioenfonds beschikken of aangesloten zijn bij een pensioenfonds van de bedrijfssector, dan zou het ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) haar deuren moeten openen. De verminderde fiscale aftrek van de pensioenpremie moet worden verruimd in plaats van te worden ingeperkt. Daardoor kunnen de pensioenpremies stijgen zonder dat werknemers er de dupe van worden.

De ogen sluiten voor de golf jongeren die aan het einde van hun werkzame periode geen pensioen heeft opgebouwd, is wegkijken van het werkelijke probleem. Enerzijds roepen dat de AOW onbetaalbaar wordt en anderzijds een steeds grotere groep creëren die straks geen ander inkomen heeft dán die AOW,  getuigt van weinig realiteitszin. Hoog tijd voor pragmatische oplossingen, hoog tijd dat de jongeren zich organiseren via een vakbond om de oplopende schade te beperken. Dat er al een verloren generatie is ontstaan is al erg genoeg.

We moeten ervoor waken dat politici zich niet laten leiden door de waan van de dag en goed opgebouwde stelsels, zoals ons pensioenstelsel, de nek omdraaien op basis van verkeerde analyses, een gebrek aan inzicht en een gebrek aan intellect. Ook de media zijn niet vrij van het verspreiden van populistische doemscenario’s, waarbij geheel onterecht het ABP als maatstaf voor de totale pensioensector wordt beschouwd. Wanneer de overheid niet 30 miljard uit de kas had gestolen zou het fonds de problemen van nu niet gekend hebben.

We moeten werken aan een eerlijker verdeling tussen beloning op arbeid en rendement op kapitaal, oftewel een eerlijker verdeling van dat kapitaal. Daardoor kunnen de lasten voor onder andere de oudedagsvoorziening beter opgebracht worden.

Om de probleemgolf die op ons afkomt beter het hoofd te kunnen bieden zou men een begin moeten maken in de loop van de komende jaren met de invoer van een basisinkomen voor iedereen. Dat kan natuurlijk niet van vandaag op morgen, maar voorsorteren en een klein begin is zeker gewenst. Uiteraard zijn daarvoor tal van andere  hervormingsmaatregelen nodig, waarvan er een aantal eerst ingevoerd moet worden. Daar op ingaan voert voor nu te ver. Waar ik in dit stuk op wil wijzen is dat het probleem van de jongeren zonder pensioen niet aan ons pensioenstelsel ligt, maar door de veranderde arbeidsmarkt en het veranderde arbeidsethos is ontstaan.  Adequaat handelen en werken aan een nieuw economisch stelsel is een bittere noodzaak. Maar laat ons pensioenstelsel in tact.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s