Elfjes, ze zijn er nog

23 maart 2014 – Onze voorraad waskaarsen was op, dus ik naar Egmond om daar handgemaakte abdijkaarsen te halen. De abdijwinkel wordt normaliter gerund door wat oudere dames, maar deze keer zag ik ze niet. Ik dacht: die zijn even met wat anders bezig, ze zullen zo wel komen. Ik pakte vijf pakken gewone waskaarsen en legde ze op de toonbank neer. Vervolgens liep ik naar de plank waar de grote kaarsen stonden. Daar begon ik mijn armen vol te laden met van die joekels. Hoor ik opeens een engelachtig stemmetje achter mij: ‘Zal ik u even helpen?’ Ik draaide mij om. Een beeldschoon, fragiel elfje met ravenzwarte vlechtjes en lachende, grote, bruine kijkers was stralend en wel uit de hemel neergedaald. ‘Geeft u die maar vast aan mij,’ zei het wezentje. Een momentje maar liet ik mij in vervoering strelen door de aanblik van dit wondertje, toen legde ik drie grote kaarsen in haar  armpjes, die ze vragend naar mij uitstak. Het liefst had ik ze even geaaid. Het liefst had ik het bijna etherisch schepseltje opgetild en in mijn armen genomen om haar in een glazen doosje te stoppen. Dan zou ik uren naar haar blijven kijken terwijl zij pirouetjes voor me draaide. Maar elfjes mag je niet ontvoeren. Van elfjes moet je afblijven. Moeder Maria is een stinkende bostrol vergeleken bij dit fragiele creatuurtje.

Ik pakte zelf ook gauw drie grote kaarsen en liep achter haar aan naar de toonbank. ‘Ik ga ze eerst even netjes voor u inpakken,’ zei het elfje. Ik volgde elke beweging die ze maakte, hoe ze met haar slanke vingertjes stukjes tape op de rand van de toonbank plakte, hoe ze de grote kaarsen twee bij twee in een papier wikkelde, af en toe lachend even opkeek, en dan de stukjes tape één voor één op de ingepakte kaarsen plakte. Ze plakte zelfs de deksels van de vijf dozen, met in elke doos tien kaarsen, dicht. ‘Ja, want ze kunnen opengaan.’

‘Nou, u heeft er wel veel, hoor,’ zei ze terwijl ze de kaarsen verdeelde over twee papieren tassen. ‘U bent zeker een geestelijke?’ Ik moest haar teleurstellen. ‘Nee, dat ben ik niet. Wij branden elke avond kaarsen voor de sfeer.’ Ze knikte. ‘O, nou maar dat is toch ook goed,’ zei ze. Toen ik afgerekend had, gooide ze koket haar vlechtjes naar achter, hield haar hoofdje schuin en lachte een stralende lach. ‘Kom. Ik loop even met u mee, want ze zakken zo door de bodem van de tas. Dat is wel een beetje zonde.’ Ze trippelde parmantig voor me uit. ‘Is het die blauwe?’ vroeg ze. ‘Als u het portier openhoudt dan leg ik de tassen op de achterbank.’ Ze had me volledig betoverd en kon mij alles vragen. Ik opende het achterportier. Ze dook meteen voorover en zette behoedzaam eerst de ene en toen de andere zware tas op de achterbank. Ach hoe mooi en onschuldig nog, dacht ik. ‘Hoe oud ben jij?’ vroeg ik toen ik uitgedacht was. Ze kwam overeind, gooide met een hoofdgebaar haar vlechtjes weer naar achter, en zei met een ontwapenend stemmetje waardoor ik helemáál wegsmolt: ‘Ik ben veertien, in mei word ik vijftien.’ Ik knikte. ‘En werk je hier op alle zaterdagen?’ vroeg ik door. ‘Ja, maar het verdient niet veel hoor. Zo veel kaarsen als u gekocht heeft, dat verdien ik niet eens. Ik krijg vijfentwintig euro. Dat is alleen voor de zaterdagmorgen, want ’s middags moet ik paardrijden. Nou, doei.’ Ik bleef bij de auto staan kijken hoe ze naar binnen liep, af en toe maakte ze een huppeltje. Vlak voordat het gebouw haar opslokte keek ze nog even om, hield haar hoofdje schuin en zwaaide naar me. Ik zwaaide terug. Mijn dag kon niet meer stuk. Elfjes bestaan dus nog wel, maar je komt ze nog maar zelden tegen. Vanavond brand ik een kaarsje voor haar en wens dat ze altijd in elfenland mag blijven. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s