Ben jij al contactloos

Banken worden hoe langer hoe meer als een soort Facebookvriend, iets virtueels waar je je geld hebt staan en waar je betalingen of beleggingen doet via je computer, of via de o zo handige maar o zo levensgevaarlijke betalingsapp op je smartPhone. ‘Participatiesamenleving’ was het woord voor 2013. ‘Contactloos’ is het woord voor 2014. Het is pas goed zolang het maar contactloos gaat.
Onze jeugd heeft geen contact, maar whatsappt terwijl ze naast elkaar op het schoolplein staan. Ik zat laatst bij mijn nichtje aan tafel en die zat te whatsappen met een jongen met wie ze via de datingapp contact had. De conversatie ging als volgt: de jongen: ‘Hé.’ Mijn nichtje: ‘Hoi.’ De jongen: ‘Wat doe je?’ Mijn nichtje: ‘Why ask.’ De jongen: ‘zomaar.’ Mijn nichtje: ‘Oh.’ De jongen: ‘Wat eten samen.’ Mijn nichtje: ‘Moet naar vriendin.’ jongen: ‘O.’ Mijn nichtje: ‘C U.’ De jongen: ‘C U 2.’

De overheid gooit alles over de schutting naar de gemeentes en bezuinigt tevens op het budget, waardoor er ongetwijfeld weer ambtenaren te kort zijn om al die taken naar behoren uit te voeren. De oplossing: contactloos zorg verlenen.

Onze banken lopen voorop wanneer het om het contactloos communiceren gaat. Wie heeft er nog daadwerkelijk contact met de bank. Beleggen en betalen gaat contactloos via de wificontactdoos. De regels voor als je je geld kwijt bent doordat een of andere hacker ermee vandoor is, worden zachtjesaan scherper en de verantwoordelijkheid bij de consument neergelegd. Het zijn de banken zelf die een levensgevaarlijke manier van contactloos betalen en pinnen via een app op de smartPhone aanbieden. Terwijl de banken nalatigheid moeten bewijzen, moet de consument steeds vaker een advocaat in de arm nemen om aan te tonen dat van nalatigheid geen sprake is. Vooral de RABO heeft daar een handje van, toegegeven, dat is ook eigenlijk geen bank, het blijft een wazig niet beursgenoteerd natuurverschijnsel. De SNS en de ABN-AMRO zijn al niet veel beter, het zijn eigenlijk failliete boedels die door de belastingbetaler overeind gehouden worden. Eigenlijk is de enige behoorlijke bank in Nederland, onze nationale trots, de ING. Mede doordat ING miljarden in de staatskas heeft gestort, kon de SNS overgenomen worden en het verlies dat we straks binnenhalen bij de beursgang van ABN-AMRO verzachten. Bovendien heeft ING ervoor gezorgd dat we niet nog meer moeten bezuinigen. Ere wie ere toekomt.

Maar ik dwaal weer af. In plaats dat er steeds stringentere maatregelen komen om de veiligheid van ons saldo te waarborgen, komen er juist steeds meer producten op de markt die het tegenovergestelde doen, bijvoorbeeld met de contactloze betaalpas. Daarmee kunnen we tot € 25,-  betalen in winkels door je pasje tegen het alziend elektronisch oog te houden. Het lijkt wel of we ons geld eerst veilig wisten achter een stevige kluisdeur, maar waarin zonder dat het ons gezegd wordt kleine deurtjes gemaakt worden waardoor we onze armen kunnen steken om makkelijker bij ons geld te kunnen, maar ook bij dat van anderen dus. Bij het vernieuwen van je bankpas wordt die kluisdeur al op een kier gezet. Jij als klant/consument moet aangeven dat je de mogelijkheid van contactloos pinnen uit wilt zetten. Mocht je doordat niet te hebben gedaan geld kwijtraken, dan heb je weer onzorgvuldig gehandeld en ben je nalatig, makkelijk zat. ‘U had beter op moeten letten. Het staat allemaal op onze website’. Onder het mom van klantgericht en -vriendelijkheid worden ons producten door de strot geduwd waar je je van kunt afvragen of iemand bij de bank daarvan de gevolgen wel heeft overzien. Nou, geloof mij maar, dat hebben ze natuurlijk allang. Ik ken mijn oud-collega’s. Die zijn om de dooie dood niet dom. Het verleggen van de verantwoordelijkheid gaat gelijk op met het openzetten van de kluisdeur, en met het steeds contactlozer worden van onze samenleving, dan  hoef je ook geen last te hebben van het geweten. Hebben we eigenlijk nog wel een geweten, of wordt dat ook steeds contactlozer? Of werken wij toe naar een autistisering van onze contactloze participatiesamenleving? Het woord voor 2015? Je raadt het al: ‘autistiseren’, maar dan wel contactloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s